Natuurgeneeskunde
Natuurgeneeskunde wordt vaak gebruikt als synoniem voor alternatieve geneeswijzen. Wij zouden het willen definiëren als een geneeswijze die rekening houdt met het eigen vermogen tot herstel (de "Vis Medicatrix Naturae") van een organisme. Er is een natuurlijke neiging naar gezondheid en met bepaalde therapieën of handelingen kun je dit zelfgenezend vermogen stimuleren. De natuurgeneeskunde richt zich niet primair op het bestrijden van de ziekte en het behandelen van de symptomen, maar richt zich vooral op het stimuleren van het zelfgenezend vermogen. In deze zin is natuurgeneeskunde een heel breed begrip en vallen geneeswijzen als preventieve geneeskunde, voedingsadviezen, leefstijladviezen, orthomoleculaire geneeskunde, bewegingsleer, ontspanningstechnieken, meditatie en acupunctuur onder natuurgeneeskunde.
Vanuit de natuurgeneeskunde wordt de oorzaak van ziekten gezien als een groep factoren die de gezonde balans in het lichaam verstoren. Deze factoren kunnen onder andere stress, te weinig rust, slechte voeding en vaak ook een ophoping van afvalstoffen. Ziekte wordt gezien als een poging van het lichaam deze verstoring op te ruimen of als een aanpassing om minder last te hebben van verstorende factoren. Slechte kwaliteit eten, te weinig zuiver water drinken, veel stress, inademing uitlaatgassen of sigarettenrook, belasting met chemische stoffen, allen kunnen bijdragen aan een minder goed functionerend lichaam. Koorts of diarree zou dan bijvoorbeeld een manier van het lichaam zijn om te reinigen of afvalstoffen kwijt te raken. Modernere inzichten wijzen nog steeds op het belang van ontgiften, maar kijken dan meer naar leverontgifting (Phase I en II ontgifting) en het goed functioneren van de darmen.
Bij ziekte wordt er door een natuurarts gekeken naar middelen om te reinigen, te herstellen, te ondersteunen en te stimuleren (o.a. immuunstimulatie). Reiniging zou kunnen door middel van een goed dieet, veel zuiver water en bepaalde kruiden die de ontgifting stimuleren (zoals silymarin, solidago) of door meer bewegen, psychisch dingen los laten (van je af zetten), vasten, darmspoelingen etc. Herstellen en ondersteunen kan door aanvulling van tekorten door betere voeding, vitaminen/mineralen suppletie en bijvoorbeeld oefeningen als meditatie, yoga en wandelen. Stimulatie met name van het immuunsysteem kan door bepaalde kruiden (echinacea, astragalus, ginseng, cat's claw), door vitaminen/mineralensuppletie (zink, vit. A en C, selenium) en ook door verandering van dieet en levenstijl.
In Nederland wordt de natuurgeneeskunde vooral toegepast door artsen die aangesloten zijn bij de Artsenvereniging voor Integrale Geneeskunde (AVIG, zie www.avig.nl ). Daarnaast zijn er vele therapeuten in Nederland die een vorm van Natuurgeneeskunde beoefenen. Gezien de kwaliteit van de opleidingen en eisen aan opleidingen en bijscholingen raden we mensen aan naar een arts te gaan die aangesloten is bij de AVIG.