U bevindt zich hier: Startpagina // De Artsenpraktijk // Duurzaamheid

Duurzaamheid

In de prachtige VPRO documentaire : De Beagle (http://beagle.vpro.nl/), zegt wijlen Wubbo Ockels iets als: De aarde is ons ruimteschip, wij zijn de astronauten. Niemand zal het in zijn hoofd halen de romp van een ruimteschip te doorboren (vergelijk met gaten in de ozonlaag) of om het schip niet te onderhouden, laten we dus goed voor ons schip (moeder aarde) zorgen, het is het enige schip dat we hebben.

In deze hele serie van De Beagle zie je hoe ongelooflijk mooi de aarde is, maar ook hoe kwetsbaar (als de CO2 uitstoot zo doorgaat is te verwachten dat over 87 jaar de gemiddelde temperatuur op aarde zo'n 26 graden is). Wil je zorgen voor een goede gezondheid dan kan het niet anders dan dat je ook moet zorgen voor een gezonde aarde. De vervuiling van de aarde met plastics (Plastic soup), met zware metalen, kunstmest, pesticiden, "geneesmiddelen", etc. komt uit eindelijk ook allemaal in ons systeem. Wij testen onze patiënten geregeld op zware metalen en vinden bij sommige veel te hoge waarden van kwik, lood, arsenicum of cadmium.
Zorg voor een schoner milieu helpt uiteindelijk ook weer om ons lijf schoner en fitter te krijgen.


Vanaf het allereerste begin van de praktijk (in 2000) zijn we ons gaan inzetten voor een zo duurzaam mogelijke praktijk. Dat begon met een nieuwe dakbedekking met 7 cm isolatie. Verder overal spaarlampen of TL, 100% gerecycled briefpapier (Biotop) en kladblokken, papieren handdoekjes en 100% gerecycled toilet papier. Toners van printers worden gerecycled, als het kan printen we dubbelzijdig en we hebben 16 zonnepanelen op het dak van de praktijk liggen waarmee we ruim een kwart van de stroomvoorziening dekken. De rest wordt afgenomen als Natuurstroom van GreenChoice. Op zonnige dagen leveren we terug aan het net. De panelen leveren zo'n 1250 kWh per jaar op. Na 10 jaar was dat dus al 12,5 MegaWatt.
We gaan zoveel mogelijk op de fiets naar ons werk en we pakken geregeld het openbaar vervoer en rijden nauwelijks in onze auto (minder dan 3000 km/jaar). Onze volgende auto wordt een hybride of elektrische.
We eten minder en eten en drinken voornamelijk biologisch geteelde voeding, weinig rood vlees, wel vis, kip en gevogelte en vooral veel (lokale) groenten.

De zonnepanelen op ons praktijkpand