Fytotherapie
Vingerhoedskruid (Digitalis Officinalis)
Fytotherapie of te wel kruidentherapie (Fytos=kruid) is een van de oudste vormen van geneeskunde. Vele kruiden bevatten werkzame stoffen tegen tal van ziektebeelden. Veel reguliere middelen zijn afgeleid van recepten uit de kruidengeneeskunde. Een van de eerste reguliere (= allopatische) geneesmiddelen is gemaakt van het kruid de Vingerhoed (digitalis off.). Dit kruid met zijn op vingerhoedjes lijkende bloemen is een goed middel tegen hartritmestoornissen, maar doordat de werkzame dosis per plant verschilt was een goede instelling van de therapie zeer moeilijk en zelfs levensgevaarlijk. Het is aan de ontwikkeling van de chemie en farmacie te danken, dat uit deze plant de werkzame stoffen gewonnen en nagemaakt kunnen worden, waardoor nu een effectief middel op de markt is. Dit middel heeft echter niet veel meer te maken met kruiden en is allesbehalve natuurlijk.
Andere natuurlijke middelen zijn minder gevaarlijk en kunnen makkelijk als kruid gegeven worden. Bijzonder is dat de laatste jaren er steeds meer onderzoek wordt verricht naar de werkzame stoffen en daardoor krijgen we ook steeds meer inzicht in de juiste doseringen en mogelijke effecten. Zo zien we een trend naar standaardisering (zorgen dat in elke capsule met een kruidenextract precies de juiste dosis werkzame stof zit) en betere afspraken rondom grondstoffen en productie en kwaliteitsgaranties. De fytotherapie is zo de laatste jaren uitgegroeid tot een nieuwe serieuze tak van de geneeskunde en is nu veel meer dan het drinken van wat kruidenaftreksels.
In Nederland is de NVF (Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie) een organisatie die veel kennis in huis heeft over alles wat met kruidengeneeskunde te maken heeft. Voor meer info zie: www.fyto.nl
Een informatieve website over wat er aan werkzame stoffen in diverse kruiden zit is de dr. Duke's Phytochemical and Ethnobotanical Database.